viernes, 4 de noviembre de 2011

La figura de l’emprenedor és central en el projecte progressista.

Les campanyes electorals són per fer balanç i propostes de futur. Les dues legislatures socialdemòcrates que deixem enrere han fet realitat grans avanços en el reconeixement a l’emprenedoria individual. Aquest govern ha protegit els treballadors que opten per l’autocupació; molts d’ells aixoplugats sota el règim d’autònoms de la seguretat social. S’ha impulsat, recordem, la Llei que regula l’Estatut del treball autònom, garantint, per primer cop en la història democràtica, els drets dels treballadors per compte propi. També durant la darrera legislatura, i en l’àmbit europeu, ha vist la llum la Llei que regula la prestació per cessament d’activitat dels treballadors autònoms. Però queda molt per fer. En política el curs no acaba mai, sempre queden assignatures pendents.

 El PSOE adquireix en el seu programa electoral el compromís de crear la Llei del Foment Empresarial. Una nova llei per facilitar i estimular la creació de noves empreses a Espanya fins assolir taxes d’emprenedoria similars o superior als països del nostre entorn. Un marc legal més favorable a l’emprenedoria, on aquelles persones que aposten per liderar el seu projecte hi trobin menys obstacles i més facilitats.

La llei treballarà, entre d’altres aspectes, dos demandes històriques per la creació i consolidació de noves empreses: la reducció de la càrrega administrativa i la millora en el finançament. Per aconseguir-ho es fa palesa la necessitat d’harmonitzar l’ordenament jurídic dels estats que formen la Unió Europea, i articular mecanismes perquè flueixi el crèdit a la economia productiva.

El PSC  incorpora també al seu programa el ferm compromís en favor dels emprenedors i autònoms de nova generació, i ho fa a través de propostes concretes, com la exempció, durant els primers dos anys, del pagament de qualsevol impost derivat de la posada en marxa del projecte empresarial, així com la reducció del 50% de la quota a la seguretat social d’aquells treballadors que contractin.

Les petites i mitjanes empreses generen el 80% de l’ocupació espanyola. Sense una aposta ferma per la creació i consolidació d’empreses no es pot reduir la taxa d’atur i en conseqüència progressar. La socialdemocràcia espanyola i catalana tenen clar aquest diagnòstic, per això els emprenedors ocupen un lloc central en el projecte socialista. Emprenedors i emprenedores formats, innovadors, valorats i recolzats perquè continuïn sent motor de la nostra societat.