miércoles, 2 de noviembre de 2016

La Rambla Ferran, problema i realitat.

Ja em disculparan que plagiï el títol de la coneguda obra de Josep  Vallverdú, Josep Lladonosa, Francesc Porta, Simeó Miquel i Joan Gabernet i publicada  l’agost de 1967 per analitzar en aquest post, superficialment, el problema i la realitat de la Rambla Ferran de Lleida. En l’ideari lleidatà, “Fernando” és sens dubte la gran via, la via emblemàtica; una arteria bàsica de l’economia local. És el rebedor de l’estació Lleida-Pirineus i és, amb el Centre Històric i l’Eix Comercial, un carrer que ens atorga personalitat, seu de molts edificis singulars de la ciutat. L’Ajuntament té una tasca titànica per revitalitzar i dinamitzar aquesta arteria que mor a partir de les cinc de la tarda quant els despatxos, les administracions i les entitats bancàries que l’oxigenen, tanquen.
Una  oportunitat importantíssima per revitalitzar la Rambla Ferran podia haver estat el Pla de Barris Magdalena Noguerola que acaba el desembre de l’any vinent i comptava amb una inversió compromesa per la Generalitat de 12 milions d’euros que va ser retallada pel govern d’ERC i CiU (Junts pel Sí) deixant-la a 0,0. Vet aquí el primer problema i realitat: Una gran oportunitat perduda fruit de la decissió d'ERC.
Una altra gran oportunitat la vivim aquest dies amb l'acord del Ple de la Paeria, promogut pel PSC,  de traslladar el Museu Morera a l’edifici emblemàtic de l’antiga Audiència. Un projecte que, a banda de desencallar la històrica assignatura del Morera, serà un baló d’oxigen vital per dinamitzar la Rambla i omplir-la de contingut de qualitat fora de l’horari de sucursal bancaria.  Costa de pair que ERC (ERC de nou), no contenta amb carregar-se el Pla de Barris Magdalena Noguerola, intenti ara vetar aquest projecte cultural que farà de locomotora per a la Rambla Ferran. I ho intenta vetar (el Ple ja ho ha aprovat insisteixo) amb uns arguments tan peregrins com “improvisació”, “poca transparència” o que l'edifici és d'arquitectura “franquista”...en fi, com si no hi hagués a Europa pocs equipaments emblemàtics a edificis construïts per imperis dictatorials. La Rambla és un problema, un repte de ciutat, i la realitat els inexplicables pals a la roda d’ERC quan es tracta de potenciar-la.  Pot ser bategant-la com “Passeig de la Independència” deixen qualsevol cosa que estiguin fent i s’hi avenen entusiastes.