jueves, 4 de junio de 2015

El Gilda. Emprenedoria social al @CentreHistoric de Lleida

L’emprenedor social identifica oportunitats de negoci davant els reptes que genera la transformació de la societat, i crea projectes capaços de repercutir els seus beneficis en la millora col·lectiva. Són projectes que incorporen l’ interès de la comunitat en el motor de l’empresa. El @CentreHistoric de Lleida segueix en plena transformació; el seu desenvolupament és cabdal per la ciutat. Després d'un període  d’inversions urbanístiques i equipaments, estem en la fase de la dinamització cultural, social i comercial del barri. En aquesta etapa té un paper fonamental l’iniciativa privada representada per diferents agents i exemples personals. Aquí us parlaré d'un ells:  l’Òscar Mur i l’equip del Bar Gilda, tots dos hi juguen un gran paper en la dinamització del @CentreHistoric.


L’Òscar té clar que si el barri s’omple de vida amb activitats culturals, socials i comercials sorgeixen oportunitats de negoci, però també té clar que hi guanya el conjunt de la ciutat; això motiva especialment l'Òscar i al seu equip. “Cal dinamitzar el @CentreHistoric? Doncs es dinamitza”, he sentit dir vàries vegades l’Òscar, de qui necessitaríem un briefing  per conèixer tots els projectes que té en marxa o al cap. El Vermouth Torero n'és potser el més popular i el que ha servit de catalitzador de molts altres. El “Torero” és un sarau  que s'organitza el primer i el tercer diumenge de cada mes a la pista poliesportiva del carrer del Rei, coneguda en carrincló profund com “La pista d’en Millas”. La fórmula és senzilla: música d’avantguarda, sol i vermuts. Pels que comencem a pentinar canes,  aquells carrers, quan estan animats, et recorden “La Cantonada”,  el "Banana”,  “Can Jovens” o d'altres locals que han acompanyat l'adolescència de molts lleidatans i lleidatanes quan aquella part del @CentreHistoric era “Els Vins”. A partir del "Vermouth Torero" seguim per a bingo amb "A Cau d'Orella", trobades per a compartir poesia; "Vermouth Canalla", per a tota la familia, y diverses col·laboracions amb el Mercat del Pla, Turisme de Lleida o amb el Consorci del Turó de la Seu Vella. Per cert, és a la Seu Vella on, el dissabte 13 de setembre de 2014, va muntar una sessió de set hores sensacional amb Mark Marzenit  a la Casa de la Volta i el seu pati. No em cansaré mai de dir-li. Sensacional. 



Sóc parcial a l’hora de parlar del Gilda perquè m'hi sento com a casa. Però crec que és just reconèixer la seva tasca com a dinamitzador del barri. Tot i que n'hi ha més com ell, l'Òscar és un emprenedor social; un lleidatà que, com diria JFK,  no es pregunta tant què pot fer Lleida per ell, sinó què pot fer ell pel cor de la ciutat. I ho fa.