viernes, 22 de febrero de 2013

Posició del PSC Lleida sobre el dret a decidir.


Us adjunto aquí el text íntegre de la MOCIÓ presentada pel Grup Municipal Socialista al Ple d'ahir a favor del Dret a Decidir. Va ser aprovada per majoria absoluta del Ple i per UNANIMITAT dels regidors i regidores socialistes.  -Els destacats en negreta són meus-

El Grup Municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya presenta al Ple d’aquesta Corporació de febrer de 2013 la següent:

MOCIÓ

A Favor del Dret a Decidir

La Sentència del Tribunal Constitucional, que modifica l’Estatut aprovat en referèndum per una majoria de ciutadans i ciutadanes de Catalunya, va ser interpretada per molts com la confirmació que les ànsies d’autogovern de bona part dels catalans i catalanes no quedaven ja atesos en la Constitució Espanyola.

D’altra banda, el nou finançament acordat l’any 2009, que pretenia aturar el creixent malestar fiscal català, tampoc ha garantit el compliment del principi d’ordinalitat i de redistribució equitativa de recursos amb el l’Estat.

A tot això li hem de sumar la percepció d’un exagerat dèficit fiscal, que s’ha vist agreujada amb motiu de la crisi econòmica.

Finalment, cal afegir la sensació d’injustícia sobre les inversions públiques estatals a Catalunya, així com l’acumulació d’incompliments per part dels successius Governs espanyols del model de finançament acordat a partir del que disposa el nou Estatut i la manca de sensibilitat suficient sobre la realitat pluricultural i plurilingüística d’Espanya.

Tenint en compte la suma d’aquestes raons i d’acord amb la voluntat expressada per una majoria de les forces polítiques parlamentàries catalanes, és necessari assolir un acord entre el Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya que estableixi la celebració a Catalunya d’un referèndum, perquè els catalans i catalanes puguin pronunciar-se sobre quin ha de ser el futur de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, així com adoptar els passos necessaris per renovar el pacte constitucional i estatutari a través d’una reforma federal de la Constitució Espanyola.

En aquest sentit, considerem que el dret a decidir és l’exercici democràtic per demanar l’opinió dels ciutadans, la qual cosa s’ha de traduir en una consulta vinculant, legal i acordada amb el Govern espanyol, on es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta, i en la línia del que s’ha fet, via pacte i diàleg polític, al Canadà pel Quebec i al Regne Unit per Escòcia, on no s’ha col.lisionat en cap cas amb el marc jurídic.

En aquest sentit, el ple de l’Ajuntament ja es va pronunciar clarament en favor del dret a decidir, recolzant majoritàriament en el mes d’octubre de 2012 una moció de suport a la resolució del Parlament de Catalunya, “742/IX, sobre el dret a decidir lliurement i democràticament el futur de Catalunya i la necessitat d’una consulta al poble català”.

El Grup Municipal del PSC proposta al ple de la corporació l’adopció dels següents:
 
ACORDS

1. Instar el Govern català a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu, d’acord amb els següents principis: “El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i podrà exercir el seu dret a decidir de forma acordada entre els governs català i espanyol, a través d’un referèndum, en el marc de la legalitat, en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca”

 2. Proclamar la necessitat d’impulsar la reforma de la Constitució per tal d’assolir un Estat federal que garanteixi el màxim autogovern per a Catalunya, ens asseguri un tracte fiscal just, i reconegui la nostra identitat i cultura nacionals en el marc de l’Estat Espanyol i la Unió Europea, conscients que un sistema de sobiranies compartides és la millor forma de gestionar les interdependències existents en el món global.

3. Traslladar aquest acord al Govern de la Generalitat i als diferents grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.