viernes, 13 de enero de 2012

Globalleida: Els orígens.

Aquesta setmana els patrons de Globalleida han presentat el consorci al President de la Generalitat. El 2012 serà un bon any per aquest projecte. Ha estat un viatge de revolts, amb trams de muntanya russa, però aquest any, si no hi ha sorpreses, agafem l’autovia.

La necessitat d’un Globalleida ve de lluny. Expliquen els veterans de la gestió pública de Lleida que a finals de l’any 93 l’alcalde Siurana va convocar una reunió amb els agents socials, econòmics i polítics del territori per proposa’ls-hi la creació d’un organisme conjunt de promoció econòmica. En aquella reunió hi van assistir representants de la Diputació aleshores presidida pel Sr. Josep Grau. El convergent, en assabentar-se de les "intencions socialistes”, va decretar la creació d’un organisme paral•lel amb les mateixes competències i objectius.

Així van néixer el Consorci de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Lleida i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació -PROMECO- . Tot i l’evident duplicitat, les dos organitzacions es “toleraven” i “convivien” meridianament bé.

L’assumpte es va començar animar l’any 2003 amb l’arribada d’Isidre Gavin a la Presidència de la Diputació. Gavín combinava la presidència de l'ens provincial amb el càrrec de Cap de l’Oposició a l’Ajuntament de Lleida. En la seva lluita política per l’alcaldia va fer servir tots els instruments que li atorgava la Diputació. No content amb PROMECO, creà el Ceeilleida, un organisme amb funcions semblants, que no idèntiques, a les del PCiTAL. La batalla estava servida, i en mig els emprenedors es miraven la situació amb cara de pòquer. Es feia necessari trobar mecanismes de coordinació.

A finals de 2006 l’alcalde Àngel Ros descriu en el seu primer llibre la voluntat de coordinar aquestes organitzacions: “En el proper mandat municipal, esperant que hi hagi canvis que facilitin aquesta relació, proposaré fusionar els instruments de promoció econòmica que han tirat endavant les dues principals administracions (Paeria i Diputació)”. -Extracte del llibre “Àngel Ros Polític per convenciment” (pag. 27) Laia Ruich. Pagès Editors publicat febrer de 2007-. Aquest compromís es va incloure en el programa electoral del PSC de Lleida a les eleccions municipals de 2007.

Els “canvis que facilitin aquesta relació” que mencionava Ros en el llibre es van produir el maig de 2007. La majoria absoluta del PSC a l’Ajuntament de Lleida i el pacte de govern a la Diputació entre ERC i PSC van afavorir el procés d’unificació de les entitats de promoció econòmica. CiU s'hi va adherir, almenys a la idea,  ja que va votar a favor els Estatuts del nou Consorci tant al Ple de la Paeria com al de la Diputació. En tots dos casos s'aprovà el text per unanimitat.
Una altra data important en el naixement del projecte és el 25 de gener de 2008, dia en que Ramon Roca pren possessió de la presidència del Consell Social de la UdL. Tot i que en el seu discurs de presa de possessió no fa cap referència al projecte, i tot i que el primer en parlar obertament de fusió va ser Àngel Ros, a Roca se li reconeix un important paper de lideratge del projecte, dotant-lo del plus d’objectivitat necessari per captar consensos.

  Globalleida és un projecte molt important i necessari pel territori.  És un projecte polític, no ho oblidem mai, perquè es nodreix dels impostos dels ciutadans i els beneficiaris som tota la societat.  Al no ser un projecte empresarial, s’haurà de trobar l’equilibri –jo crec que avui es manté- entre tecnòcrates i polítics al seu equip directiu i entre els seus patrons. Els resultats hauran de tenir dues lectures: una comptable, que faci treure pit al sector tecnòcrata, i una altra lectura social, importantíssima, que justifiqui tots els recursos públics que s’hi estan avesant
El principal problema d'avui és l'atur que es deriva de la situació econòmica. Globalleida és una gran palanca de canvi de la que es dota el territori per sortir de la crisi. Tots n'haurem  de fer força.