miércoles, 24 de mayo de 2017

L'Essència.




 La Llotja de Lleida 22 de maig de 2017. Foto FECOLL 
Estic molt agraït a la FECOLL   per haver-me atorgat el VII Premi de Rodolins i Versos Satírics “Memorial Jordi Plens”. Ho estic, primer, pel plus sentimental que comporta un acte així a casa teva, en una entitat tant estimada per mi com és la FECOLL; no és el mateix que et passi a Móstoles o a Salou. I segon, perquè la meva família tenim una llarga excelent relació amb la família Plens, lleidatans de socarrel,  des de “tota la vida”. Són components  personals que fan més emocionants aquestes vivències.  L’acte de dilluns a la Leandre Cristofol de la Llotja va ser familiar, divertit, amable, amb un punt reivindicatiu. Sabem que quan Xavi Perez -President de la FECOLL- agafa un micro en un acte oficial caurà alguna “colleja” a les Administracions  en defensa de l’Aplec, però sempre ho fa amb honestedat i sense acritud.  Em va agradar el pregó de Gregori Canalias, me quedo amb la seva reflexió al voltant que “l’Aplec és més que una alifara” (va dir) és tota una setmana d’activitats i és quelcom que uneix els lleidatans.  El Premi Caragol Llimac 2017 va ser per Xavier Valls –periodista esportiu de TV3– quí va demanar disculpes pel desafortunat comentari sobre que la victòria del Barça B era la millor notícia de la tarda, després de guanyar el Lleida Esportiu -afirmació digna de Llimac-. Cosme García s’endú el Caragol Bover 2017,  García (segons destaca la nota de la FECOLL i ho comparteixo)  “va recordar els inicis, la figura del Manolo Calpe, els agermanents històrics amb altres festes com les de Tudela i, per descomptat, la seva participació en el Caragol Tour.”


En la meva breu intervenció, perquè el pregó precisament breu,  el que es diu breu, no ho va ser, vaig explicar que els versos satírics que he escrit els he pensat com una cançó, i m’agradaria molt que algun music hi poses guitarra i es transformés en una rumba per l’Aplec 2018. Bueno...de ilusiones se vive.  “L’Essència” és la historia d’un lleidatà que després de guanyar una loteria marxa a viure al Carib.  Quan torna al cap de vint anys troba la Lleida que va deixar canviada fins el punt que s’angoixa i decideix tornar a les amèriques. Però arriba el maig, i amb el maig l’Aplec, i és allí on recupera un amor d'adolescència, “retrobà els orígens”, i comprova com l'Aplec no ha perdut l’essència i és quan reconeix Lleida.  Ho crec fermament, qui vulgui fer una tesi sobre el tarannà lleidatà ha d'estudiar necessàriament maig i l'Aplec, sinó, l'estudi sempre serà parcial.


Durant l’acte vaig explicar que “L’Essència” té un punt autobiogràfic. Jo mateix després de 30 anys d’amistat amb l’Ares –més aplequera que tota la Junta de la FECOLL per cert- ens vam enamorar la  nit de divendres de l’Aplec de 2014. I al juliol del 2016 ens cassàvem.  Allò de “retrobà el orígens”...és lo que té.  Caribe al vent!


L’Essència

Quan en Quimet va rascar

un pot de La Primitiva

va marxar a fer les amèriques

cansat d’apoquinar l’IVA.

“Adéu Lleida del meu cor,

adéu Lleida del Siurana!”

coge la pasta y corre,

Cuba, Brasil, Punta Cana.





Vint anys rondà el comediant

amb Mojito i Caipirinhes,

quan tornà al cor de Ponent

no capia ni Pardinyes.

A Unipreus li deien Wala,

òndia al Simago l’Esclat,

i quan va veure La Llotja

li quedà el cap nuvolat.





Pobre Quimet no s’ho acaba,

li diuen de quedar al Zara.

“Noia, allò és el Montepio!

Sempre em toca la més rara”.

Va fer cap a Ricard Vinyes

i es quedà sense paraules:

“Ens han xapat lo bar Nelson,

on faré les sobretaules?”





A la nit, sopar de barri,

res dura el moment de seny,

de poc s’escanya amb la truita

quan colpeix què hi ha a Gardeny.

Al turó no fan la mili

ni banderes ni Legión,

a l’estiu rulen cubates

xumba-xumba i reaggeton.





El diumenge al Centre Històric

tocava Vermut Torero,

en Quimet fa una pensada:

“Potser torno a Varadero.

Tot això és molt nou per mi,

no em trobo, no sé què faig,

però estimo aquesta Terra

marxaré en acabar el maig”





Però el maig portà l’Aplec

i amb ell festa i sentiment,

Quimet retrobà el orígens:

un amor, Caribe al vent!

Les xarangues, els cargols,

la brasa i els Garrotins,

nostàlgic del pasacalles

com reia jove els matins.





I és que Lleida ha canviat tant

des que el Quimet se’n va anar,

quatre ponts, cobrir les vies,

la Seu Vella i el radar.

Però l’Aplec del Caragol

manté l’essència d’allò

que al cor jura estàs a Lleida:

terra, festa i tradició.