miércoles, 4 de febrero de 2015

Toca parlar de Lleida

Recordo un ple municipal de l’any 2006 (no em ve a la memòria el mes) on hi va haver un extens debat sobre la guerra del Líban. En concret els regidors de la Paeria van dissertar prop d’una hora sobre els míssils Tomahawk. Recordo com alguns es van atrevir amb valoracions tècniques i operatives davant uns periodistes que, arribada aquella fase del ple, havien assolit voluntàriament un estat de meditació profunda pròpia de monjos budistes. Apunto que en aquells anys, vigent el pacte de govern PSC/ERC/IC-V, el plens eren eterns. Penseu que amb CiU i PP cinc partits intervenien a cada un dels temes.

Aquesta anècdota em serveix per avançar-me a un possible tema d'aquest any electoral, i és el fet que alguns partits o assemblees portin a la política municipal temes poc rellevants pel dia a dia d’un ajuntament.
Estem al vestíbul de la campanya electoral municipal, comença el temps de les propostes i de les idees que han d’afectar ‘directament’ l’agenda diària de la ciutat. Això obligaria el polític responsable a no malbaratar l'oportuniat de debat local amb dissertacions sobre l’autodeterminació dels pobles, el paper del BCE a Grècia o sobre els míssils Tomahawk perquè la política local no és el fòrum. Els ciutadans tenim altres necessitats en les municipals. Al maig escollim candidatures per administrar serveis propis del Règim Local; neteja, Guàrdia Urbana o urbanisme “de plaça i de vorera” entre d'altres. En el marc de les eleccions autonòmiques ja canviarem el xip si voleu, escoltarem propostes per administrar aquelles competències que l’Estatut atribueix al govern i al Parlament de Catalunya. El mateix hauria de passar a les generals o a les europees, on sí són rellevants els posicionaments sobre qüestions com el Líban o el BCE.

És per això que el PSC Lleida en les trobades al barris amb els veïns i veïnes responem de la gestió de la Paeria escoltant propostes, necessitats i noves idees dels temes municipals. No surten en
 aquestes reunions per part dels veïns temes de política europea, autonòmica o estatal us ho puc assegurar, tot i que altres partits, assemblees o plataformes s’obcecaran a introduir-los en campanya dissenyant vincles teòrics i literaris. Pensem-hi.