jueves, 17 de enero de 2013

STOP DESNONAMENTS

     +Editorial del darrer Butlletí del PSCLleida "Perquè Sentim la Ciutat". Us podeu descarregar el butlletí sencer a la web del partit.

Des del 2007 s’ha produït a Lleida, i a la resta de l’Estat, una situació prolongada d’augment de la morositat en les hipoteques conseqüència de la crisi econòmica. Entre 2006 i 2011 s’han presentat a Espanya 396.943 desnonaments, durant el 2012 aquest nombre va en augment. L’esclat de la bombolla immobiliària ha evidenciat un desequilibri inadmissible entre el drets processals i les obligacions d’ambdues parts signants de la hipoteca. És un clam que els procediments judicials d’execució hipotecària són anacrònics per injustos. Fins i tot, el poder judicial ha constatat aquest greuge. Un desequilibri que esdevé escandalós atenent els rescats públics de les moltes caixes d’estalvis que desnonen. 
L’Estat és qui té la primera responsabilitat de posar remei aquesta sagnia. A l’abril d’aquest any el PSC Lleida signà l’Iniciativa Legislativa Popular en favor de la regulació al Congrés de la dació en pagament i el lloguer social.
Al Ple municipal d’octubre, l’Ajuntament aprovà una moció instada pel Grup Municipal socialista insistint de nou en la dació en pagament com a solució vàlida, i sol•licitant de la banca i de la Generalitat la inclusió del seu parc d’habitatges buits en les xarxes de vivenda socials.
El passat 18 de desembre el PSOE presentà al Congrés una Proposición de Ley de medidas contra el desahucio, el sobreendeudamiento y la insolvencia. Més val el “tarde” del PSOE, que el “nunca” d’altres partits. Una Llei integral resolutiva que, tot i comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris de l’oposició, ha estat ignorada i rebutjada, com no, pel PP.
L’Ajuntament de Lleida, dins les seves competències, segueix al costat de les persones amb dificultats d’habitatge. L’EMU gestiona 445 habitatges a la ciutat que adjudica seguint criteris de necessitats socials, i treballa per incorporar a la xarxa d’habitatges socials lots de pisos de bancs i de particulars.
Els Serveis Personals municipals atenen i acompanyen, com sempre han fet, totes les persones que no poden lluitar soles contra els estralls de la crisi.

Des del PSC Lleida donarem suport a totes les iniciatives polítiques, socials i legislatives per crear un marc jurídic i social, just i equitatiu pels deutors hipotecaris.