domingo, 22 de abril de 2012

Reptes del PSC Lleida

El passat 17 d’abril vam celebrar la primera reunió de la nova executiva del PSC Lleida escollida en el darrer congrés d’agrupació per un 84% de vots a favor.

La primera secretaria, Marta Camps va presentar el programa de treball d’aquest any. L’objectiu, en síntesis, és fer realitat les propostes que els afiliats i la societat lleidatana ens han fet arribar. Ho farem procurant corregir els errors del passat i intentant aprendre dels encerts.

Una d’aquestes propostes és afavorir el debat polític dins i fora del partit i fer-lo útil. En un partit modern i obert tot ha de ser qüestionable. L’executiva promourà un debat constructiu sobre temes que afecten el partit, la ciutat i la política general, però sempre en clau local.
La ciutat ha canviat molt i a millor. Però fruit d’aquest canvi sorgeixen nous conflictes que exigiran noves respostes i, potser, dures decisions en defensa de l’interés general. El PSC hi tenim una especial responsabilitat com a partit històricament depositari de la confiança majoritaria dels lleidatans i les lleidatanes.

Aquesta crisi  fa perillar els valors de la socialdemocràcia. Els mercats, les corrents acadèmiques neo-lliberals o els mitjans de comunicació vinculats a la dreta (TDT Party) entre d’altres qüestionen la política democràtica amb tòpics i discursos de certa simplicitat que quallen en la societat: “La política és per se demagògia”; “Que només és un món fosc d’interessos espuris”; i sobretot, el leitmotiv: “tots els polítics són iguals”, són alguns dels missatges promoguts en part per aquests grups de pressió per controlar la societat en benefici propi. Malauradament, aquests missatges guanyen adeptes dia rere dia  si fem cas de la valoració que rep la política a les enquestes d’opinió oficials. La crisi i les seves conseqüències són un caldo de cultiu idoni per a la seva propagació.

És evident que part de la responsabilitat la tenen també alguns representants públics. Però no entraré, ni comparteixo, el recurrent argument sobre la corrupció com a justificació de la desafecció. Corrupció per desgracia hi haurà sempre en tots els aspectes de la vida, no només en la política. L’obligació que té tota persona íntegra testimoni d’una pràctica corrupta és la de posar-la automàticament en coneixement de la Justícia i, posteriorment, no votar aquell polític o política indecent.

Però res no està perdut.

Què podem fer des de l'agrupació? Treballar per a que tothom participi activament en la política aportant-hi el millor de si mateix. Promovent debats polítics útils dels que sorgeixin posicionaments clars i valents. Nous valors, nous programes i ampliar el nostre camp d'acció. Aquesta ha de ser la dinàmica de treball d’un partit socialdemòcrata modern.

Aquest és el gran objectiu del PSC Lleida.