lunes, 4 de abril de 2016

On és el límit?

El desembre de 2007 la Diputació de Lleida governada per ERC i el PSC va haver de retirar una sèrie de fotografies que l’artista Carlos Santos volia incloure en la seva exposició Crits de crist al Crist de crits a la Sala de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Recordo un sopar de nadal d'aquell any on Joan Busqueta,  director aleshores de l'IEI,  va exposar els motius de la retirada que van ser assumits com a propis per tot l’equip de govern.  L’artista havia fotografiat amb paciència les pròpies defecacions tot jugant amb les seves variacions en funció dels aliments que ingeria. La resta de l’exposició la formava una sèrie de crucifixos en diferents situacions extravagants: dins d’uns calçotets...en fi, i tot això en plena època nadalenca.  El govern d’esquerres va “convidar a retirar” la part de l’exposició que feria la sensibilitat dels lleidatans catòlics o dels respectuosos amb el catolicisme. La merda fotografiada la van deixar.  L’artista no va assistir a la inauguració com acte de protesta. Recordo que només el Diari Segre va parlar obertament de censura. La resta de mitjans i la majoria de la societat lleidatana va entendre perfectament la decisió. Ningú s’hi hagués oposat a una exposició així en un equipament privat, però quan parlem d’una institució pública hom canvia el xip.


Aquesta historia juga la mateixa lliga que el recital del poema “Mare Nostra” que l’artista Dolors Miquel va oferir el passat 15 de febrer a l’Ajuntament de BCN durant la gala de lliurament dels  Premis Ciutat de Barcelona amb el vist-i-plau, entenc, de l’alcaldessa Colau. Sembla ser que un Jutjat ha arxivat la causa oberta contra la poetessa, qui va declarar als mitjans que no va voler ofendre ningú. Si realment pensa que un recital així fet no ofèn ningú té una visió extravagant del paper cohesionant d’un Ajuntament. Per cert, avui llegeixo a la contra del Segre l’article titulat “Fer-se el progre” de la Marta Alòs i mireu, amb tot el que m’he arribat a discutir amb la Marta a les tertúlies de la COPE Lleida, aquí no puc estar més d’acord amb la seva opinió.  Amb l’Església Catòlica tot s’hi val però, contradictòriament, davant d'altres religions més masclistes que la catòlica l'activisme feminista hi claudica penitent.  La Marta desafia, amb bon criteri, la Dolors Miquel a que faci el mateix amb la mare de Mahoma amb frases grolleres que facin referència alguna sura de l’Alcorà. 
 
Jo em pregunto: On és el límit per menystenir i ridiculitzar la religió catòlica en un acte o en un equipament públics? Digui’m, on és el límit? No seria més fàcil respectar des de l’esfera institucional totes les creences religioses? Totes les filosofies de vida?  Té sentit aixoplugar des de l’administració pública  l’atac a la religió catòlica por amor al arte?  Jo crec que no.