domingo, 21 de marzo de 2010

PUJADA DE L’IVA




En la sessió de control al govern del passat 16 de març, la dreta es va a tornar a posicionar en contra de la mesura aprovada per parlament espanyol d’apujar dos punts l’iva general i un punt l’iva reduït. La mesura del govern manté la modalitat d'iva super reduït (4%), que grava els productes de primera necessitat: aliments, medicaments i llibres entre d’altres. En la mateixa sessió el president del govern va haver de recórrer de nou al sentit comú per respondre les crítiques de la dreta. Les raons que porten al parlament espanyol a aplicar aquesta mesura són bàsicament dos: mantenir la despesa en protecció social i reduir el dèficit públic. Zapatero li va haver de recordar a Mariano Rajoy que la Comissió Europea veu amb bons ulls aquesta mesura i, segueix la comissió, aquesta no afectarà el nostre creixement econòmic.
Tot i la pujada de tipus, España ens mantenim per sota de la mitjana europea que ronda el 20%. Avui només Chipre i Luxemburg, amb un 15% cadascú, tenen tipus d’iva per sota de l’espanyol. Destaquen per sobre Dinamarca i Suècia, amb sengles 25% o Austria, amb un 20%. També val a recordar que a molts països europeus no existeix la nostra modalitat super reduïda.
Quan l’economia anava bé, el govern va baixar l’impost de societats i l'IRPF i va suprimir el de patrimoni. Avui, és de sentit comú apropar els nostres tipus d’iva a la mitjana europea per mantenir la despesa social i assolir nivells de dèficits públics comunitaris.