sábado, 7 de diciembre de 2013

LA SOLUCIÓ ÉS FEDERAL

Foto: http://comlleida.socialistes.cat/
Aquest és el títol de l’acte que van organitzar el Cercle d’Economia i el PSC el passat 28 de novembre a Lleida. El plat fort era la ponència de Juan José López Burniol i a la taula l’acompanyaven Pere Navarro, el President del Cercle i Àngel Ros  qui moderava el debat.
 Us deixo els enllaços de les notícies del Cercle i de Federació de Lleida del PSC.
López Burniol va analitzar els antecedents de l’únic problema que, segons ell, l’Estat espanyol no ha resolt amb la transició democràtica: L’encaix o  no encaix de Catalunya dins Espanya.  Va fer un repàs del segle XX, i de com el problema emergeix cada cop que s'inicien etapes democràtiques. Va aparèixer  amb la República i també amb la Transició.
Una Transició marcada per la por generalitzada, a dreta i esquerra, a que no retornessin els fantasmes de la guerra civil i la dictadura. Per aquest motiu, el de la por,  no s'hi va entrar a fons en el tema català.    López Burniol, després de raonaments d’un pes intel·lectual extraordinari, arriba a la conclusió que el problema només té dos solucions: la independència o el federalisme. Federalisme, va dir, que es podria explicar com un règim semblant al de les comunitats de veïns, on  cadascú fa el que vol dins casa seva, però hi ha assumptes comuns, clarament determinats, que s’han d’acordar per majories a les reunions de comunitat, és a dir, en un nou Senat.  Per analitzar la postura independentista va fer servir una cita de Keynes: “D’aquí 20 anys tots calbs”, en referència a que en economia qualsevol situació podria ser viable en un futur a llarg termini. La secessió potser comporti una societat més pròspera en un futur llunyà,   però també és cert que hi ha motius raonables per pensar que el trànsit serà molt dur. Que el viatge serà, possiblement, dolorós per una generació sencera.
 López Burniol no va voler, en cap moment, promocionar una opció o una l’altra, encara que ell aposta per un  nou pacte federal. Però sí va argumentar que per sobre de les raons per marxar que esgrimeixen els secessionistes, i de les raons per a negociar un  nou pacte federal que proposem els socialdemòcrates,  hi ha les raons per pensar-s’ho bé. Pensar-s’ho bé amb el cor, amb el cap i amb la cartera.  Perquè hi ha raonaments respectables a les dues opcions.
Per cert, un altre exemple de l’eloqüència de López Burniol va venir al final de l'acte. Parlant dels dubtes que genera el concepte patriotisme, va recórrer a una conversa amb un company seu de joventut: "No sé què és el patriotisme Juanjo, no ho sé. Però si em diuen que hi ha sequera a Huelva i a Holanda, jo prefereixo que plogui a Huelva”.
Doncs això, hi ha moltes raons per pensar-s’ho bé.