domingo, 16 de enero de 2011

Fragment de l’article Javier Cercas “El Fracaso de la Izquierda” publicat el 15 de gener a EL PAÍS.

(...)

Pero, como todo el mundo sabe, el problema electoral del PSC es mucho más antiguo y más serio: es el problema de los varios cientos de miles de ciudadanos que, reiteradamente, votan socialista en las elecciones generales y se quedan en casa en las elecciones autonómicas; baste recordar que en las últimas generales el PSC cosechó 1.600.000 votos, mientras que en las últimas autonómicas no ha llegado a los 600.000: más de un millón de votos de diferencia. Ese es el verdadero problema: el de todos los ciudadanos que no se sienten concernidos por el tradicional catalanismo de izquierdas del PSC, no, cabe conjeturar, porque sea de izquierdas, sino porque está colonizado por el nacionalismo. ¿Quiere eso decir que todos los votantes izquierdistas perdidos en las elecciones autonómicas son nacionalistas españoles y que, para no perderlos, el PSC tiene que cambiar el catalanismo de izquierdas por el españolismo de izquierdas? En mi opinión, no: solo quiere decir que la izquierda catalana debe rechazar la confrontación entre nacionalismos rechazando por igual y por las mismas razones -por ser ambos irracionalistas, comunitaristas e insolidarios, es decir, fundamentalmente reaccionarios- el nacionalismo catalán y el español; o dicho de otro modo: debe romper con su discurso tradicional construyendo a cambio un discurso que, antes que catalán o español, sea un discurso de izquierda, un discurso capaz de enfrentarse sin ambigüedades a la hegemonía del discurso nacionalista.

sábado, 15 de enero de 2011

5 anys de ceei. Propera estació: Globalleida.

EL MES DE MAIG de 2005 es va instal·lar la primera empresa als vivers del Centre Europeu d'Empreses i Innovació de Lleida. Un projecte finançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional i la Diputació de Lleida, nascut amb l'objectiu de promoure l'esperit emprenedor i d'acompanyar nous projectes empresarials durant els primers anys de vida. A finals de 2007, el ceeilleida tenia en funcionament dos edificis al Complex de la Caparrella amb capacitat per a 19 empreses. El mes de setembre de 2008 va entrar en funcionament el tercer edifici a la Caparrella i, paral·lelament, s'han anat formalitzant els diferents convenis amb els ajuntaments de les Borges Blanques, la Seu d'Urgell i Cervera que faciliten la cogestió dels seus vivers municipals. Amb aquesta xarxa, el servei s'ha ampliat fins als sis edificis, que avui acullen 40 projectes empresarials amb components innovadors. La xarxa de vivers ofereix en l'actualitat 59 espais (un 310% més que el 2007) per als emprenedors de tota la província.

Durant l'any 2010, s'han dut a terme 58 accions formatives i divulgatives a les quals han assistit 2.550 persones. El CEEI de la Diputació ha promocionat aquells plans de negoci que els nostres tècnics veien amb possibilitats d'èxit. Molts d'aquests projectes els incubem als nostres vivers durant els seus tres primers anys de vida. I els dotem d'un entorn facilitador del seu desenvolupament. El servei no s'acaba amb les instal·lacions, la formació i la col·laboració entre empresaris és una part molt important per a la consolidació de projectes. Aquestes tasques s'han realitzat coordinadament amb els patrons de la Fundació: ajuntament de Lleida, UdL, UGT, CCOO, les cambres de comerç, COELL, PIMEC i La Caixa, i s'ha intentat potenciar les habilitats inherents a l'emprenedoria, habilitats més vinculades a l'actitud personal que no pas a les aptituds intel·lectuals. Totes les activitats del ceeilleida han estat programades en sintonia amb els objectius del Parc Científic de Lleida i tenen la qualitat del servei i el compromís amb la millora contínua com a valors estratègics. Això no és possible sense la il·lusió d'un equip unit, que respecta i estima el projecte i que té mentalitat oberta i positiva.

Tal com han anunciat els representants institucionals de la Paeria, la Diputació, la Universitat i les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, durant l'any 2011 es tancarà el procés d'integració dels serveis de promoció econòmica, incloent-hi el CEEI, en un únic instrument: Globalleida.

Globalleida és un consorci públic que executarà de manera ordenada els programes de suport a l'emprenedoria de les institucions compromeses amb el projecte. Un consorci presidit pel senyor Antoni Brufau que treballarà per atraure inversions i per facilitar la creació i consolidació d'empreses fortes a tota la província. La persona que serà el conseller delegat, el senyor Xavier Pont, està dissenyant els engranatges de la maquinària, la dota de musculatura i vetlla perquè el component més important, les persones, trobin l'encaix on puguin donar el millor de si mateixes. Crec que Globalleida és, amb tot, el projecte més important de promoció econòmica que té Lleida entre mans.

El ceeilleida tancarà aquest 2011 una etapa. Durant aquests anys s'han construït i projectat nous vivers, s'ha consolidat la col·laboració amb l'European Bussiness Network i l'Associació Nacional de CEEI Espanyoles, s'han multiplicat les activitats i s'ha vetllat per la qualitat de la gestió aplicant-hi estàndards de millora contínua. Tanquem un cicle. Aquest any toca créixer en benefici dels emprenedors i les emprenedores de Lleida. Aquest any, Globalleida.