jueves, 2 de septiembre de 2010

Descentralització dels entorns d’innovació, adaptació a l’economia del coneixement i integració de les entitats públiques de suport a l'emprenedoria.

La taxa d’activitat emprenedora (TEA) estableix el percentatge de població entre 18 i 64 anys que durant un periode determinat ha estat inmers en la posada en funcionament d’un negoci o empresa. A Catalunya la TEA del 2009 ha estat del 6.38 %, el que equival a dir que aproximadament 302.757 persones han iniciat o han participat en la posada en marxa d’un negoci o empresa durant aquest any. Des de l’any 2007 la TEA catalana ha set decreixent per l’impacte de la crisi mundial, però és una realitat que durant el 2009 aquesta caiguda s’ha suavitzat i ens mantenim per sobre de la mitjana espanyola (5.10 %) i de la Unió Europea (5.81%). Catalunya es manté alhora al capdavant de les comunitats espanyoles en activitat emprenedora, només superada per les Illes Balears (6.56 %). Lleida ha jugat un paper clau en aquest resultats. (Font: Informe GEM 2009).

He pogut constatar tres actuacions sense precedents que marcarán un abans i un després en la promoció de l'economía les Terres de Lleida i posen els ciments per mantenir Catalunya amb taxes d’emprenedoria superiors a la mitjana europea.
Deixant de banda les grans infrastructures de país, tres han estat, al meu entendre, els canvis estructurals que obren una nova etapa: La descentralització dels entorns d’innovació, l'adaptació a l’economia del coneixement i l’integració de les entitats públiques.
Per una banda, a Lleida s'està produint una descentralització dels serveis públics d’incubació d’empreses sense precedents. Diversos ajuntaments de la província estan fent veritables esforços per dotar els seus municipis d’entorns d’innovació que facilitim l’activitat empresarial de valor afegit gràcies també als fons FEDER 2007/2013 i al Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació. Per un altra el Parc Científic de Gardeny, principial aposta estratègica de Lleida pel naixement i consolidació d’empreses innovadores i pel desenvolupament del sector agroalimentari a través de la recerca i el coneixement. Pel últim, la integració de les diferents entitats públiques de suport a l’empresa en el consorci Globallleida. Un organisme modern que farà més eficicient i eficaç la gestió de les polítiques de suport a l’empresa i promoció del nostre territori.
Crear bones infrastructures, apropar-les al territori i gestionar-les de manera eficient és la estratègia seguida per les nostres administracions, que jo crec molt encertada, per ajudar l'economía de Lleida a encarar el futur.